18 stycznia 2018

Bezglutenowe placuszki na mące kokosowej


Słodziutkie placuszki bez glutenu na mące kokosowej. Bardzo delikatne za sprawą ubitych na sztywną pianę białek. Przewracając je łopatką na drugą stronę podczas smażenia, trzeba to robić energicznym ruchem, by ich nie rozerwać. Szybko się rumienią (duża ilość miodu). Stanowią pożywne zdrowe śniadanie, najbardziej przypadły mi do gustu na ciepło podane z owocami i polane naturalnym jogurtem. Po odgrzaniu były równie smaczne. Pięknie polecam!


Składniki: (na 8 placuszków)

2 duże jajka
szczypta soli
50 g jogurtu naturalnego
15 g płynnego miodu
20 g mąki kokosowej
olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z jogurtem, miodem oraz mąką kokosową, odstawić na bok (masa zgęstnieje). W innym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na śnieżnobiałą sztywną pianę. Dodać ją do mieszanki z żółtek, króciutko wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem kokosowym nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy = 1 placuszek). Smażyć na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Uwaga! Placuszki szybko nabierają kolorku, więc bądźcie czujni. Są bardzo delikatne, przewracanie ich na drugą stronę musi być energiczne- łopatkę dynamicznie wsuwamy pod placuszek i szybkim ruchem odwracamy.

Podawać na ciepło, np. z domową konfiturą żurawinową. Smacznego!

4 komentarze:

  1. właśnie takiego przepisu szukałam :)) jutro testuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przypomniałam sobie, że mam w domu mąkę kokosową i nie miałam za bardzo pomysłu do czego mogłabym ją użyć, a teraz już wiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smażyłam ostatnio podobne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń