11 stycznia 2018

Chlebek czekoladowo-jabłkowy


Ten "chlebek" z tradycyjnym chlebem nie ma prawie nic wspólnego. To tak naprawdę słodkie czekoladowe ciasto na drożdżach ze startymi jabłkami, które nadają dużej wilgotności. Chlebek oryginalny o ciekawej strukturze i smaku. Łatwo się kroi, może posłużyć jako deser, podając go np. ze słodkim czekoladowym kremem i owocami. Ze szklanką ciepłego mleka też będzie extra! Polecam ;).


Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm)

Rozczyn:
10 g świeżych drożdży
3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
20 g mąki pszennej

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
2 mniejsze jabłka
150 ml mleka
50 g czekolady deserowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
100 g cukru
250 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 op. budyniu waniliowego (40 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Rozczyn: Drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać ciepłe mleko, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać cukier oraz mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza.

Ciasto: W międzyczasie, gdy drożdże wyrastają, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę deserową, ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz proszek budyniowy przesiać do miski i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i solą do jasności i puszystości oraz do zwiększenia objętości. Do ubitych jajek wlać ostudzone czekoladowe mleko, dodać wyrośnięty rozczyn, starte jabłka (ok. 200 g) oraz wsypać suche składniki. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.

Czekoladową masę przełożyć do formy keksówki o wymiarach 20x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony chlebek wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia (najlepiej wyjąć również z formy, by mógł spokojnie odparować). Zajadać z dżemem, konfiturą lub dla większych łasuchów- smarując kremem typu Nutella. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu owinięty folią spożywczą.  Smacznego!

4 komentarze:

  1. Po przygotowaniu ciasta nie trzeba odstawic do wyrosniecia? Pytam, bo ciasta z drozdzami to dla mnie czarna magia;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Później już nie ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Czy może być budyń śmietankowy zamiast waniliowego?

    OdpowiedzUsuń