6 stycznia 2018

Chlebki Naan z solą i ziołami prowansalskimi


Naan to indyjski płaski chleb, coś podobnego jak popularne w naszym kraju podpłomyki. Podawany jest z różnymi dipami, sosami, czosnkiem, ziołami, do potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpić może tradycyjne pieczywo, stanowi pyszną zakąskę do wielu dań. Chlebki Naan wypiekanie są z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem drożdży. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania- są naprawdę bezproblemowe. Mnie najbardziej smakowały lekko ciepłe tuż po upieczeniu, choć nawet następengo dnia były smaczne. Masełko, szynka, ser, pomidor- z tymi dodatkami smakowały mi najbardziej (taka typowa kanapka :D).


Składniki: (na 6 chlebków)

Ciasto:
8 g świeżych drożdży*
1 szkl ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
150 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
480 g mąki pszennej

Dodatkowo:
zioła prowansalskie
sól

*można użyć drożdży suchych. Dajemy ich wtedy dwa razy mniej niż świeżych, czyli 4 g i  pomijamy przygotowanie rozczynu- drożdże od razu łączymy z resztą składników.


Przygotowanie:

Ciasto: Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać 1/4 ciepłego mleka, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać cukier oraz kilka łyżek mąki i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza. Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól, olej, wlać resztę mleka, jogurt naturalny (najlepiej go lekko podgrzać lub wyjąć wcześniej z lodówki) oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Można ręcznie lub mikserem z hakiem. W razie potrzeby dosypać odrobiny mąki, ale nie za dużo.

Wyrobione ciasto przełożyć do czystej naoliwionej i obsypanej mąką miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 60 minut) lub wstawić na całą noc do lodówki (wtedy o poranku będziemy mieć świeże chlebki na śniadanie).


Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąką, krótko zagnieść rękami i podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek o grubości około 0,5 cm podsypując mąką, by nie kleiły się do stolnicy. Na koniec posypać je ziołami prowansalskich oraz solą i docisnąć wałkiem wykonując kilka energicznych ruchów.

Chlebki przełożyć na dwie płaskie blaszki wyłożone papierem do pieczenia (po 3 chlebki na jednej blaszce) tak, by nie stykały się ze sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 st.C przez około 7-10 minut do mocnego zrumienienia i wyrośnięcia (chlebki będą przypominać poduszeczki).

Upieczone Naan wyjąć i ostrożnie, gdyż są bardzo gorące, przenieść na kratkę do przestudzenia.

Podawać polewając stopionym masełkiem lub maczając w oliwie, ulubionych dipach itp. Smacznego!

/Na podstawie tego przepisu/

3 komentarze:

  1. Właśnie wypróbowałam! Pyyyychotkaaa, dokładnie takie same jadłam będąc w Izraelu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyyyyszne, polecam 😀😀😀

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly