30 stycznia 2018

Fasolowo-bananowe brownie z masłem migdałowym


Głębokie w smaku brownie z czerwonej fasoli i bananów, bardzo "mokre", czekoladowe i wzbogacone o masło migdałowe. Masełko znajduje się zarówno w środku jak i na wierzchu ciasta. Ja użyłam masła migdałowego crunchy (czytaj z kawałkami migdałów) i takie właśnie Wam polecam- migdały fajnie chrupią pod zębami. Przepis jest przepisem bezglutenowym, zdrowym i naprawdę prostym. Polecam wypróbować!


Składniki: (na małą keksówkę o wymiarach 20x10 cm)

1 puszka (400 g) czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 220 g)
2 dojrzałe banany
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego 
1-2 łyżki płynnego miodu (dałam jedną- moim zdaniem wystarczająco)
20 g naturalnego kakao
50 g migdałowego masła crunchy (z kawałkami migdałów)
1 kopiasta łyżka zmielonego siemienia lnianego (15 g)

Dodatkowo:
ok. 130 g masła migdałowego crunchy (z kawałkami migdałów)


Przygotowanie:

Prostszego przygotowania być nie może ;). Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Małą formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wraz z odsączoną z zalewy fasolą (ok. 220 g) umieścić w malakserze lub w kielichu blendera i zmiksować do gładkości, aż fasola nie będzie widoczna. 


Czekoladową masę przelać do keksówki. Piec w 180 st.C przez około 30 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ostudzone brownie wysmarować z góry migdałowym masłem. Smacznego!

Rady:
- ilość miodu dostosujcie do własnych upodobań. Ja dałam 1 łyżkę i dla mnie było wystarczająco. Jeśli lubicie słodsze wypieki- dajcie więcej miodku ;). 
- masło migdałowe można kupić w sklepie (ja użyłam tego ze sklepu Planta Food) lub przygotować samemu, postępując tak samo jak z  masłem orzechowym.
- brownie najlepiej przechowywać w lodówce. Osobiście po schłodzeniu, gdy ciasto było zimne, smakowało mi jeszcze bardziej niż tuż po upieczeniu ;).

4 komentarze: