19 stycznia 2018

Kokosowe blondie z ciecierzycy


Blondie, które zrobicie w kilka minut + pieczenie! Wszystkie składniki blenduje się do gładkości i zapieka w nie za dużej keksówce. To ciasto można nazwać jasnym odpowiednikiem czekoladowego brownie- jest równie zakalcowate, pyszne, wilgotne i dodatkowo bezglutenowe ;). Do jego przygotowania użyłam masła kokosowego ze sklepu Planta Food, który w swojej ofercie posiada naprawdę fantastyczne produkty! Poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć wszystkie cudeńka, które do mnie trafiły. Ciekawi składu? Proszę bardzo... 
- masło kokosowe- 100% naturalne nierafinowane powstałe w wyniku tłoczenia kopry orzechów palmy kokosowej,
- masło migdałowe- 100% słodkich migdałów prażonych w skórce,
- masło nerkowcowe- 100% prażonych orzechów nerkowca.
I mogłabym przytoczyć tak każde ich masełko- samo zdrowie, same naturalne składniki! Bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego. To się ceni, trudno obecnie znaleźć masła z takim składem...
Jeśli więc szukacie dobrych jakościowo maseł orzechowych, z czystym sumieniem polecam sklep Plant Food ;). 


Wszystkie masełka widoczne na zdjęciu możecie zakupić tutaj- klik klik. Polecam!


Składniki: (na keksówkę o wymiarach 10x20 cm)

2 puszki ciecierzycy (2x400 g)
1 duży dojrzały banan
50 g masła kokosowego, u mnie ze sklepu Planta Food
100 ml mleka + 3 łyżki
1 łyżka siemienia lnianego
50 g płynnego miodu
50 g mąki kokosowej


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Siemię lniane zmielić na proszek w młynku do kawy, po czym zalać 3 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić na 5 minut do powstania glucika. Ciecierzycę odsączyć z zalewy (powinniśmy otrzymać ok. 520 g czystej cieciorki). Umieścić ją w kielichu blendera, dodać obranego banana, masło kokosowe, wlać mleko (100 ml) oraz miód, zblendować do gładkości. Na koniec wsypać mąkę kokosową oraz wlać glucik z siemienia lnianego. Wszystko zmiksować do połączenia. Spróbować masy i w razie potrzeby dosłodzić miodem.


Powstałą masę przełożyć do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 60 minut do wyrośnięcia, lekkiego popękania i zarumienienia. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Rady:

- w wersji wegańskiej miód można zastąpić syropem klonowym, daktylowym lub z agawy. Natomiast mleko zwykłe- mlekiem roślinnym.
- polecam również zrobić domowe masło kokosowe- klik.

7 komentarzy:

  1. pierwszy raz widzę takie ciasto i chętnie bym je spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, Justynko! Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło kokosowe to moja miłość :) Koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich smakołyków jeszcze nie robiłam. Koniecznie wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast masła kokosowego można użyć orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :)
      Można również użyć oleju kokosowego ;)

      Usuń