17 stycznia 2018

Orzeszki


Jestem pewna, że doskonale znacie te ciasteczka ;). Popularne orzeszki z ciasta półkruchego pieczone w opiekaczu lub w specjalnych foremkach (u mnie ten drugi sposób, gdyż nie posiadam opiekacza). Moje nadziałam gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ale świetnie sprawdzi się również krem orzechowy z tego przepisu. Serdecznie polecam! Do pracy rodacy ;).


Składniki: (na ok. 60 sztuk po złożeniu)

Ciasto półkruche:
150 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
80 g kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:
ok. 350 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella


Przygotowanie:

Ciasto półkruche: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami w misce lub na stolnicy na kruszonkę, a następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać kawałeczki, spłaszczać w dłoniach i wykładać nimi specjalne foremki na orzeszki pamiętając o zachowaniu wgłębień na nadzienie.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 12-15 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i ostrożnie z foremek. Orzeszki pozostawić do studzenia na kratce. Ostudzone nadziewać kremem czekoladowo-orzechowym i wklejać parami. Smacznego!

Rady:

- jeśli chcesz i przede wszystkim posiadasz opiekacz do orzeszków, możesz je przygotować właśnie w nim: ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formować z nich kulki i umieszczać w opiekaczu. Piec kilka minutek do zezłocenia (ok. 3 minutki). Po ostudzeniu nadziewać.

- ja swoje orzeszki nadziałam kremem czekoladowo-orzechowym z firmy Terravita, ale polecam również klasyczną Nutellę lub ten krem orzechowy domowej roboty.

1 komentarz: