9 stycznia 2018

Tarta z awokado i słonecznikiem w miodzie


Bezglutenowa zdrowa tarta na daktylowym spodzie z delikatnym zielonym nadzieniem z awokado oraz chrupiącym słonecznikiem w miodzie. Nie zasmakuje każdemu, gdyż nie każdy lubi smak awokado (jak to mówią, mamy gusta i guściki) ;). Mojej Mamie tarta bardzo posmakowała, Babci, która wpadła na chwilkę również. Warto wypróbować i być otwartym na nowe smaki. 


Składniki:

Spód:
100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania
30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej 
40 g masła orzechowego
30 g wiórek kokosowych
50 g słonecznika łuskanego

Nadzienie z awokado:
2 dojrzałe awokado (ok. 300 g po obraniu)
20 g oleju kokosowego
80 g płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka żelatyny (4 g)
20 ml zimnej wody

Słonecznik w miodzie:
50 g słonecznika
20 g płynnego miodu

Dodatkowo:
garść świeżej żurawiny do dekoracji


Przygotowanie:

Spód: Słonecznik łuskany zmielić (np. w młynku do kawy). Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą do pokrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, a po wystudzeniu wraz z olejem kokosowym i masłem orzechowym zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i zmielony słonecznik, całość wymieszać.

Masę wyłożyć na dno okrągłej formy o średnicy 22 cm (lub mniejszej, wtedy tarta będzie wyższa), dobrze podociskać palcami. Spód schłodzić w lodówce przez godzinkę (lub dłużej).


Nadzienie z awokado: Awokado obrać ze skórki, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z miodem, olejem kokosowym, sokiem i skórką z cytryny na jednolitą gładką zieloną masę. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na 2-3 minutki do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać do masy z awokado, krótko, ale energicznie wymieszać.

Zielonkawą masę od razu wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię szpatułką. Tartę ponownie schłodzić kilka godzin, aż nadzienie stężeje.

Słonecznik w miodzie: Słonecznik podprażyć na suchej patelni, następnie dodać miód i nieustannie mieszając podsmażać jeszcze przez 1-2 minutki, aż słonecznik cały oblepi się w miodzie. Następnie przełożyć go na talerz lub do miseczki i odstawić do wystudzenia (wtedy stwardnieje). Po wystudzeniu pokruszyć dłońmi lub przy pomocy wałka.

Tartę posypać miodowym słonecznikiem i udekorować świeżą żurawiną. Przechowywać w lodówce i spożyć tego samego dnia. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly