1 lutego 2018

Ciasto śmietankowo-kawowe (bez pieczenia)


Przepis na to ciacho przywiozłam prosto z Portugalii (podaję go z drobnymi zmianami). Jest to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach mocno nasączonych kawą, przekładanych ubitą słodką kremówką usztywnioną żelatyną. Brzmi prosto, ale interesującą część stanowi górna cynamonowa warstwa z żółtek. Ciasto do słodkich nie należy, co ciekawe, moich domowników nie zachwyciło, a w Portugalii jest to deser, który można spotkać w wielu restauracjach, jest bardzo lubiany. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy herbatniki zmiękną. Poniżej na zdjęciu ciacho prosto z restauracji Marradas w Portugalii. Polecam!



Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)

Masa śmietankowa:
2 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
600 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
50 g cukru pudru

Dodatkowo:
ok. 400 g herbatników
1 szkl mocnej słodzonej i przestudzonej kawy (w Portugalii było to espresso)
cynamon do oprószenia

Cynamonowo-żółtkowa warstwa:
1 płaska łyżeczka żelatyny+ 30 ml zimnego mleka do namoczenia
3 żółtka (ze sparzonych wcześniej jaj)
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Na początku przygotować kwadratową formę o boku 24 cm. Jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zaparzyć również kawę, posłodzić ją i pozostawić do wystudzenia.

Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić do napęcznienia na 2 minutki. Po tym czasie podgrzać, aż się rozpuści (nie zagotowywać!). Pozostawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlać do dużej miski, ubić do zgęstnienia uważając, by jej nie przebić (zrobi się wtedy masło :)). Pod koniec ubijania śmietanki wsypać przesiany cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej płynnej żelatyny dodać dwie łyżeczki ubitej śmietany, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany, krótko zmiksować do połączenia.

Od tego momentu należy się sprężyć- masa śmietankowa będzie szybko tężeć...


Herbatniki sztukami moczyć w mocnej słodzonej kawie, układać ciasno obok siebie w formie. Gdy będziemy mieć pierwszą warstwę ciastek, wysmarować je cienko masą śmietankową. Całą czynność powtarzać jeszcze 3-krotnie tak, by w końcowym efekcie otrzymać 4 warstwy herbatników i 4 warstwy śmietany (śmietana jako końcowa warstwa). Gdyby podczas składania ciasta masą śmietankowa się ścinała, należy ją energicznie wymieszać szpatułką i dopiero wtedy wykładać na nasączone w kawie herbatniki (dlatego tak ważne jest szybkie działanie, nie ociągajcie się ;)).

Formę z ciastem przykryć z góry folią aluminiową lub spożywczą i schować do lodówki (dzięki niej ciasto nie będzie wchłaniać zapachów z lodówki).


Zabrać się za cynamonową żółtkową warstwę: Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać, odstawić do napęcznienia na 2 minutki. Po tym czasie podgrzać, aż się rozpuści (nie zagotowywać!). Pozostawić do przestudzenia. Żółtka jaj przelać do szklanej bądź metalowej miski. Zalać mlekiem, zasypać cukrem i cynamonem. Wymieszać trzepaczką. Miskę z mieszanką żółtkową podgrzewać w kąpieli wodnej*, cały czas utrzepując masę, aż ona zgęstnieje i mocno się spieni (potrwa to kilka minut). Następnie zdjąć z kąpieli wodnej, wlać płynną żelatynę i energicznie wymieszać.

Masę odstawić do wystudzenia. Ostudzoną wylać na wierzch ciasta w formie. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, aż cynamonowo-żółtkowa warstwa  się zetnie i będzie nadawać się do krojenia. Przed podaniem oprószyć ciasto cynamonem. Smacznego!

* Na czym polega kąpiel wodna? Miskę z mieszanką żółtkową wkładamy do garnka z gotującą się wodą tak, by miska nie dotykała powierzchni wody (garnek o mniejszej średnicy niż średnica miski). Trzymamy na parze wodnej ubijając.

5 komentarzy:

  1. Bardzo interesujące ciasto :) nie lubię słodkich ciast, więc to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, ale za kawą nie przepadam, więc bym nawet nie spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda. A jak smakuje okaże się już niedługo :)
    Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. kawę wyczuję na odległość - nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo efektownie i zapewne tak również smakuje :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń