21 lutego 2018

Francuska tarta marchewkowa


Tarta z ciasta francuskiego z nadzieniem marchewkowym. O dziwo nie wytrawna, a słodka i bardzo innowacyjna. Przepis jest prosty, gdyż bazuje na gotowym cieście francuskim (choć polecam również przygotować to ciasto samemu w domu- klik) oraz nadzieniu z kwaśnej gęstej śmietany i marchewkowego puree odpowiednio dosłodzonego. Warto przetestować! :)


Składniki: (na okrągłą formę na tartę o średnicy ok. 25 cm)

Spód:
1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)

Nadzienie marchewkowe:
1 większa marchewka (ok. 180 g) + woda do ugotowania
180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 duże jajko
60 g cukru
1 łyżka budyniu waniliowego 
1/2 łyżki kaszy manny

Karmelizowane marchewki:
1/4 marchewki
5 łyżek wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania formy


Przygotowanie:

Spód: Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wyłożyć nim formę na tartę o średnicy ok. 25 cm, którą wcześniej wysmarować odrobiną masła (zarówno dno jak i boki). Wystające ciasto ściąć nożem i odłożyć na bok- ścinki posłużą do dekoracji. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, a na niego wysypać specjalne ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i zapobiegną zbytniemu wybrzuszeniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć formę z ciastem z piekarnika, zdjąć papier z kulkami i zapiekać bez obciążenia jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć spód i pozostawić do przestudzenia.



Karmelizowane marchewki: Ok. 1/4 marchewki umyć, obrać i przy pomocy mandoliny pokroić na cienkie plasterki. Plasterki przełożyć na patelnię, zalać wodą i zasypać cukrem. Podgrzewać, aż woda zacznie parować, cukier zacznie się karmelizować, a marchewki zmiękną. Karmelizowane plasterki przełożyć na talerzyk jeden obok drugiego tak, by się ze sobą nie posklejały.


Nadzienie marchewkowe: Marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować we wrzątku do miękkości, po czym odcedzić i zblendować na puree. Gdy marchewkowe puree wystygnie, dodać do niego gęstą kwaśną śmietanę, jajko, cukier, proszek budyniowy oraz kaszę mannę. Całość wymieszać trzepaczką do połączenia.

Nadzienie marchewkowe wyłożyć na podpieczony spód. Z resztek ciasta francuskiego zrobić spirale (ciasto rozwałkować, pociąć w paski i zwinąć w spirale), umieścić je promieniście na nadzieniu (patrz zdjęcia). Pomiędzy spirale położyć karmelizowane plasterki marchewki.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 20 minut do zezłocenia (po dotknięciu nadzienia powinno być ono ścięte). Wyjąć i wystudzić. Kroić ostrym nożem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. nie wiem, czy podobałoby mi się takie połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń