27 lutego 2018

Przekładaniec jabłkowo-orzechowy


Przekładaniec stworzony po to, by osłodzić każde święta również zbliżającą się małymi krokami Wielkanoc. Oczywiście stanie na wysokości zadania również podczas rodzinnych przyjęć czy też jako popołudniowy deser w trakcie leniwego weekendu. Dwa kruche ciasta przełożone masą jabłkową i kremem orzechowym wzbogacone o czekoladową polewę i lukier, który spełnia funkcję dekoracyjną ciasta. Chyba nie muszę namawiać do spróbowania? :)



Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)

Ciasto kruche:
200 g zimnego masła
380 g mąki pszennej tortowej, przesianej
150 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa

Krem orzechowy:
200 g orzechów laskowych
1/2 szkl gorącego mleka
300 g miękkiego masła
150 g cukru pudru

Dodatkowo:
ok. 100 g maślanych herbatników

Polewa czekoladowa:
40 g masła
4 łyżki mleka
100 g mlecznej czekolady

Lukier:
40 g cukru pudru
1-2 łyżeczki mleka


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać pozostałe składniki kruchego ciasta i dobrze zagnieść dłońmi w jednolitą kulę. Owinąć ją w folię spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część schować z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkować podsypując delikatnie mąką, a następnie wyłożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25 minut do złotego koloru. Wyjąć, a po lekkim przestudzeniu odpinając ranty blaszki zsunąć ciasto na kratkę do całkowitego studzenia. W ten sam sposób upiec II część kruchego ciasta. Jeśli posiadacie dwie blaszki o boku 24 cm, możecie upiec spody za jednym razem.


Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka (wraz z puszczonym przez jabłka sokiem), dusić kilka minutek, aż jabłka zmiękną. Następnie zdjąć z palnika i do jeszcze gorących wsypać pomarańczową galaretkę, dokładnie wymieszać. Jabłkową masę odstawić na bok do całkowitego wystudzenia.

Krem orzechowy: Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. Wysypać na papierowy ręcznik lub ściereczkę i pocierać, by pozbyć się nadmiernej gorzkiej skórki. Następnie drobniutko posiekać lub zmielić i zalać w miseczce gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, aż orzechy wchłoną całe mleko. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Dodać ostudzone orzechy, zmiksować.

Składanie ciasta: W blaszce umieścić pierwszy kruchy blat ciasta. Na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć II blatem kruchego ciasta. Ciasto wysmarować kremem orzechowym, na kremie poukładać herbatniki- ciasno obok siebie.

Polewa czekoladowa: Masło stopić w garnuszku wraz z mlekiem. Do ciepłej mieszanki wsypać posiekaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści i powstanie aksamitna czekoladowa polewa.

Ostudzoną polewą wylać na herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce, aż polewa delikatnie zastygnie.

W międzyczasie szybciutko przygotować lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem do uzyskania gęstego lukru. Lukier przełożyć do foliowego woreczka, odciąć róg i dynamicznymi ruchami udekorować ciasto tworząc regularne esy-floresy na zastygającej polewie czekoladowej. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, aż poszczególne warstwy nabiorą odpowiedniej konsystencji. Kroić ostrym nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku. Smacznego!

Rady:
- ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed planowanym podaniem- wtedy jest najsmaczniejsze- kruche blaty miękną, smaki pięknie się łączą.
- orzechy laskowe w kremie można zastąpić orzechami włoskimi- sprawdzą się równie dobrze!

1 komentarz:

  1. ja to robię tylko takie szybsze ciasta :) wygląda zjawiskowo i pewnie dużo z nim roboty :)

    OdpowiedzUsuń