14 marca 2018

Krem sułtański


Słynny deser z czasów PRL-u. Ubita słodka śmietanka kremówka w dwóch odsłonach: jasnej i ciemnej- kakaowej podana z pokruszonymi bezami i rodzynkami namoczonymi uprzednio w rumie. Czasem spotyka się też wersję z dodatkiem posiekanych migdałów lub orzechów. Deser niewyszukany, z naprawdę łatwo dostępnych składników. Prostota w każdym calu! Jeśli spodziewajcie się niezapowiedzianych gości, krem sułtański przychodzi Wam z pomocą :).


Składniki: (na 3 porcje)

400 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki naturalnego kakao
2 małe beziki
3 okrągłe biszkopciki


Przygotowanie:

Rodzynki zalać rumem (lub wodą z dodatkiem aromatu rumowego) i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki naturalnego kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.

Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków oraz pokruszonymi bezikami. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy. Najlepszy po godzince spędzonej w lodówce. Spożyć w dniu przygotowania. Smacznego!

Rady:
- krem sułtański można wzbogacić o migdały lub orzechy.

1 komentarz: