16 lipca 2018

Ciasteczka czekoladowe z białej fasoli (wegańskie i bezglutenowe)




Na początku małe przeprosiny za ciszę na blogu. Jestem aktywna na Facebooku, na Instagramie i uwierzcie mi na słowo, że nie leżę na plaży brzuchem do góry, a tym bardziej nie przestałam blogować, jak niektórzy przypuszczają. Wielu z Was pytało, dlaczego od jakiegoś czasu na blogu nowych przepisów brak. Obecnie mogę jedynie powiedzieć, że to cisza przed burzą ;). Intensywnie pracuje nad czymś, co za jakiś czas może ujrzeć światło dzienne. W związku z tym proszę o jeszcze chwilę cierpliwości- dajcie mi trochę czasu, by wrócić na dobre z nowymi przepisami.
Na dzisiaj przygotowałam dla Was wegańskie i bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z białej fasoli. Z białej fasoli? Pewnie! Może na pierwszy rzut oka (eee ucha :P ) brzmi to dziwnie, ale są pyszniutkie, zdrowe, takie na jeden kęs. Serdecznie polecam!


Składniki:

1 puszka białej fasoli (400 g)
50 g cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka siemienia lnianego
4 łyżki mleka migdałowego (lub innego roślinnego, np. sojowego)
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki płatków migdałowych


Przygotowanie:

Fasolę odcedzić i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą (po odsączeniu otrzymamy około 240 g). Siemię lniane zmielić, np. w młynku do kawy. Mleko podgrzać aż będzie gorące. Dodać do niego zmielone siemię, wymieszać i odstawić do wystudzenia i powstania gluciku. Odsączoną fasolę wraz z cukrem trzcinowym, kakao, mąką ryżową, sodą i glucikiem z siemienia zblendować do otrzymania jednolitej czekoladowej masy (bez widocznych śladów fasoli). W razie potrzeby dosłodzić, jeśli lubicie słodsze ciasteczka.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z czekoladowo-fasolowej masy łyżeczką nakładać na blaszkę niewielkie okrągłe porcje (1 łyżeczka= 1 ciasteczko), zsuwając masę z łyżeczki palcem. Odstępy między ciasteczkami nie muszą być duże- podczas pieczenia ciastka nie zmieniają kształtu. Powinniśmy otrzymać około 20 małych sztuk. Na każde ciastko umieścić kilka płatków migdałowych, lekko docisnąć je palcami, a przy okazji spłaszczyć ciastka. 

Piec w 180 st.C przez 10-15 minut, aż na powierzchni wyraźnie popękają. Wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Rady:
- możecie zrobić większe ciasteczka. Wtedy będzie ich jednak trochę mniej.
- w wersji niewegańskiej mleko roślinne możecie zastąpić zwykłym krowim. Podobnie bezglutenową mąkę ryżową możecie zamienić na pszenną (oczywiście, jeśli nie zależy Wam na tym, by ciasteczka były bezglutenowe).
- zamiast płatków migdałowym na górze dobrze sprawdza się również orzechy ;).

8 komentarzy:

  1. Jesteś taka młoda a tu takie piękne wypieki. Trzymam kciuki za dalsze przepisy. Gratulacje! ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi to tak przepysznie że muszę spróbować 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow! Wydają się być mega proste! Na pewno spróbuję, choć moje z pewnością nie będą takie ładne... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyna, gratulujemy tak pysznych, zdrowych i pomysłowych przepisów w tak młodym wieku ;) Ciasta polecamy innym, zawierają składniki dodają energii i na pewno poprawiają nastrój, a Tobie życzymy dalszych sukcesów kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń