24 kwietnia 2019

Proteinowy sernik ciasteczkowo-orzechowy


Święta za nami, wielu z nas dojada jeszcze resztki z lodówki. Gdy już wszystko zjecie i zatęsknicie za słodkim, wróćcie do tego przepisu! To proteinowy sernik na owsiano-daktylowym spodzie z bajeczną polewą z masła orzechowego i chrupiącymi orzechami laskowymi. Upiekłam go specjalnie na tegoroczne święta wielkanocne, gdyż w rodzinie jest nas już kilku, którzy regularnie uczęszczają na siłownię i dbają o to, co jedzą. Sernik z odżywką białkową o smaku ciasteczek  zniknął najszybciej ze wszystkich ciast! Naprawdę wyszedł pyszny- kremowy, słodki i wysokobiałkowy. Spójrzcie na składniki... bez białego cukru, bez mąki i masła. Jest miód, daktyle, płatki owsiane i twaróg. To przepis na zdrowy sernik, który jest fantastycznym rozwiązaniem dla wszystkich "fitnesiarzy". Kto nie spróbuję, ten wiele traci!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Spód daktylowo-owsiany:
150 g płatków owsianych
40 g masła orzechowego
40 g oleju kokosowego, stopionego
100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania
50 ml mleka

Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego, mielonego
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka rozmiar M
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
100 g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
100 g miodu

Polewa orzechowa:
100 g masła orzechowego
50 g płynnego miodu
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
80 g orzechów laskowych


Przygotowanie:

Spód daktylowo-owsiany: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem do pokrycia, pozostawić na 15 minut. Następnie odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem na papkę. Płatki owsiane zmielić. Wszystkie składniki spodu wymieszać do uzyskania kleistej masy. Daktylowo-owsianą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno). Formę ze spodem schować do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 st.C i przygotować masę serową...


Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony spód.

Sernik piec w 170 st.C przez około 50 minut, aż będzie ścięty (może delikatnie popękać). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić jeszcze na 10 minut. Potem wyjąć i wystudzić.



Polewa orzechowa: Masło orzechowe wymieszać z miodem i mlekiem do uzyskania gęstej jednolitej polewy o pięknym karmelowym kolorze. Polewą udekorować wystudzony sernik.

Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc- wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Rady:
- twaróg użyty do sernika można kupić gotowy w wiaderku (zwróćcie uwagę wtedy na skład, by nie było żadnych niepotrzebnych składników) lub kupić twaróg w kostce i zmielić go samemu dwu- lub trzykrotnie,
- do przygotowania sernika można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku (np. waniliowym, czekoladowym itp.), jednak polecam smak ciasteczkowy, gdyż rewelacyjnie współgra z orzechami,
- ilość mleka w polewie zależne jest od gęstości użytego przez Was masła orzechowego. Może się okazać, że nie będziecie musieli dodawać mleka w celu rozrzedzenia,
- orzechy laskowe, którymi sypiemy wierzch sernika, warto wcześniej podprażyć w piekarniku by wydobyć smak i aromat.

/edit/
Ze względu na dużą liczbę zapytań dopisuję przybliżoną wartość kaloryczną oraz makro tego sernika:
  • wartość kaloryczna: 4615 kcal
  • białko: 284 g
  • tłuszcze: 218 g
  • węglowodany: 367 g

W przeliczeniu na 1 porcję (1 blaszka sernika= 10 porcji)
  • wartość kaloryczna: 461,5 kcal
  • białko: 28,4 g
  • tłuszcze: 21,8 g
  • węglowodany: 36,7 g

14 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Jakiej odżywki używałaś? Smaczna jest? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydałaby się jeszcze kaloryczność oraz makro i byłoby idelanie��‍♀️

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś tylko sernika potrzebujemy do naszej kawy! Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym mogę zastąpić odżywkę białkową?��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sernik proteinowy- nie bez powodu tak go nazwałam :) Polecam więc zakupić takową odżywkę. W ostateczności można pominąć, jednak to już nie będzie ten sam sernik. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. O mój boże, jak to pięknie wygląda. koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny pomysł na sernik <3 Kocham takie zdrowsze wersje klasyków

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam. Genialny jest ten sernik! Niby fit, ale tyle go zjadłam, że chyba i tak się odbije na wadze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak nie lubię serników, tak tego bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń